Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentin tarihi ve turistik önem taşıyan tümülüslerini görünür hale getirmek için kapsamlı bir çalışma başlattı. Proje kapsamında, kent merkezindeki 20 tümülüs daha gün yüzüne çıkarılacak.
TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS KORUMA ALTINDA
ABB, Başkentin tarihi ve kültürel mirasını koruyarak kente kazandırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ulus Tarihi Kent Merkezi başta olmak üzere, Ankara’nın dört bir yanında arkeolojik ve kültürel alanları gün yüzüne çıkarmak adına önemli projelere imza atan ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, şimdi de tümülüslerin görünürlüğünü artırmaya yönelik bir projeyi hayata geçiriyor.
“ANKARA ÖNEMLİ BİR TÜMÜLÜS KENTİ”
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, Ankara’nın tarihi zenginliklerini vurguladı.
Ödemiş, “Ankara, önemli bir tümülüs kentidir. Mücavir alan sınırları içinde yüzlerce tümülüs bulunuyor. Bunların 132’si Polatlı ilçemizdeki Gordion Antik Kenti’nde, yaklaşık 20’si ise Ankara kent merkezinde yer alıyor. Ayrıca bu tümülüslerin tamamı tescillenmiş durumda.” dedi.
BEŞTEPE TÜMÜLÜSÜ’NDE YENİ ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Bekir Ödemiş, Beştepe Tümülüsü’nde Ankara Üniversitesi tarafından yeni bir jeoradar çalışmasının yapılacağını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütülen bu çalışmaların önemine dikkat çeken Ödemiş, “Beştepe Tümülüsü’nde Profesör Doktor Yusuf Kadıoğlu başkanlığındaki ekip tarafından daha önce bir jeoradar çalışması yapıldı. Ancak buranın höyük veya tümülüs olduğuna dair kesin bir yargıya varılamadı. Şimdi yeni bir jeoradar çalışması yapılacak. Eğer tümülüs olduğu kesinleşirse, müze ile yapacağımız protokol doğrultusunda, diğer yedi arkeolojik kazıya verdiğimiz desteği buraya da sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.
“TARİHİ YAPILAR BAŞKENTE DEĞER KATIYOR”
Bekir Ödemiş, projenin temel amacının Başkente değer katan tarihi yapıları ortaya çıkarmak olduğunu vurguladı. Ödemiş, “Başkent oluşumuzun ikinci yüzyılında, kentimize değer katan yapıları ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, bir arkeolojik kazının ardından yapılacak düzenlemelerle, kent içinde görünmeyen bir alanı, arkeolojik bir gezi ve açık hava sergi alanına dönüştürmek istiyoruz. Ayrıca, insanların rahatlıkla gezip yürüyebilecekleri bir arkeolojik bölge oluşturmayı planlıyoruz.” dedi.
TARİH VE TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Ankara Büyükşehir Belediyesi, tümülüslerin gün yüzüne çıkarılmasıyla hem kentin tarihi mirasını korumayı hem de turistik cazibesini artırmayı hedefliyor.
Bu çalışmalar, Ankara’nın tarihi kimliğini güçlendirecek ve kültürel turizme katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.