Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yapay zekâ devriminin iş dünyasını kökten dönüştürdüğünü söyledi. ATO’nun Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu ile Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Özel İhtisas Komisyonu tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ’da Ticari Zekâ” toplantısı, ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte, Baran’ın yanı sıra Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Avukat Doktor Duhan Kalkan, Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA) Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, ATO Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Mehmet Toprak ve ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Komisyonu Üyesi Efe Polat konuşmalar yaptı.
Baran, yapay zekâ teknolojilerinin, verimlilikten ekonomilere ve toplumsal yapıya kadar birçok alanda köklü değişimlere yol açtığını belirtti. “Yapay zekâ, sağlık, eğitim, üretim ve ticaret gibi alanlarda süreçleri yeniden şekillendiriyor. Dünya, yapay zekâ devrimini yaşıyor ve bu devrim iş dünyasını her yönüyle dönüştürüyor.” dedi.
KÜRESEL REKABETTE YAPAY ZEKA FAKTÖRÜ
Gürsel Baran, dünya genelinde 60’tan fazla ülkenin yapay zekâ stratejileri geliştirdiğini ifade etti. Baran, “Dev markalar, yapay zekâ yatırımlarıyla yeni rekabet koşullarına uyum sağlıyor. Teknolojiye uyum sağlamak yeterli değil; iş süreçlerimizi de bu yeni gerçeklik doğrultusunda yeniden şekillendirmeliyiz. Yapay zekâ, küresel ticarette rekabet gücümüzü belirleyen en önemli unsurlardan biri haline geldi.” dedi. Türkiye’nin yapay zekâ alanında rekabetçi bir ekosistem oluşturmak için önemli adımlar attığını vurgulayan Baran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde bu alandaki projelere destek verildiğini ifade etti.
İNSAN FAKTÖRÜ VE YENİ MESLEKLER
Baran, yapay zekâ teknolojilerinin iş dünyasında büyük bir dönüşüm yarattığını belirtti. “Bazı mesleklerin sonu gelebilir; sanal mahkemelerde robot avukatlar, robot hâkimler görebiliriz. Ancak insan faktörü önemini koruyacak. İş dünyası olarak gençlerimize öncelik vererek yapay zekâ ile verimliliği artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
PROJELER VE İŞ BİRLİĞİNE AÇIKLIK
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Avukat Doktor Duhan Kalkan, yapay zekâ konusunun gündemlerinde olduğunu belirtti. “Ankara’yı her alanda kalkındırmak önceliğimiz. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin el birliğiyle çalışması gerekiyor. Daha yolun başındayız, ancak kapımız her zaman projelere açık.” dedi.
YAPAY ZEKÂNIN EKONOMİK ETKİLERİ
AIPA Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yapay zekânın 2030 yılına kadar dünya ekonomisinde 15,7 trilyon dolarlık bir hacim yaratacağını söyledi. Küçükşabanoğlu, “Yapay zekâ, 2030’a kadar 85 milyon istihdam kaybına yol açarken, 97 milyon yeni istihdam yaratacak.” dedi. Türkiye’de iş dünyasının yapay zekâ kullanım oranının 2023’te %15,2’den 2024’te %17,5’e yükseldiğini belirten Küçükşabanoğlu, Avrupa’daki kullanım oranının %50 olduğuna dikkat çekti.
YAPAY ZEKÂ İNSANLIĞIN EN BÜYÜK SINAVI
ATO Dijital Teknolojiler Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Mehmet Toprak, yapay zekânın insan hayatını kolaylaştırmak kadar, geliştirmek için de önemli olduğunu söyledi. “Yapay zekâ, eğitimden sağlığa, adaletten meslek gruplarına kadar birçok alanda etkili olacak. Dünyanın artık bir çocuğu var; bu çocuğu ya iyi yetiştireceğiz ya da kötü bilgilerle olumsuz etkileneceğiz.” dedi.
ANKARA İŞ DÜNYASI DİJİTAL DÖNÜŞÜME HAZIRLANIYOR
ATO Kreatif Endüstriler ve Markalaşma Komisyonu Üyesi Efe Polat, yapay zekânın iş dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Polat, “Yapay zekâ ile ticari değer yaratmak, teknik bilgi kadar ticari zekâ ve stratejik kararlar almayı gerektiriyor. Ankara iş dünyası olarak dijital dönüşüme öncülük etmeliyiz.” dedi.
PANEL VE KATILIMCILAR
Program, ATO’nun 8 No’lu Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İsmail İlker Tabak’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelle devam etti. Panelde, Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Gökhan Ertek, “Yapay Zekâda İnsan Kaynakları”; Dijital Teknolojiler Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Kayaaslan, “Yapay Zekâda Dijital Varlık Yönetimi”; AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Ata Gümüş, “Yapay Zekâda Hukuk”; Sath Bilinç Okulu Öğretim Görevlisi Tuğçe Öztürk ise “Yapay Zekâda Erdem” başlıklı sunumlarını yaptı.
Toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça ve diğer komisyon üyeleri katıldı.