7 madde daha kabul edildi! Hakim ve savcılar Akademiye atanabilecek!

Meslekte fiilen 8 yılını doldurmuş olan hakim ve savcılar, Türkiye Adalet Akademisine öğretim elemanı olarak atanabilecek.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
13 Şubat 2025 10:16
GÜNCELLEME
13 Şubat 2025 11:21
7 madde daha kabul edildi! Hakim ve savcılar Akademiye atanabilecek!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ KANUN TEKLİFİ'NİN 7 MADDESİ DAHA KABUL EDİLDİ

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Genel Kurulu’nda Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 7 maddesi daha kabul edildi. Kabul edilen maddelerle ilgili detaylar netleşti.

HAKİM VE SAVCILARA YÖNELİK EĞİTİM PROGRAMLARI BELİRLENDİ

Yeni düzenlemeye göre; meslek öncesi ve meslek içi eğitim programları, hakim ve savcı yardımcıları için Adalet Bakanlığı ile iş birliği içinde hazırlanacak. Hakim ve savcılara yönelik programlar ise Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun belirlediği yıllık eğitim planı kapsamında düzenlenecek.

HAKİM VE SAVCILAR AKADEMİDE GÖREV ALABİLECEK

Meslekte en az 5 yıl görev yapmış hakim ve savcılar, Hakimler ve Savcılar Kanunu çerçevesinde Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Devlet Memurları Kanunu'na tabi personelin Akademiye atanması ise Akademi Başkanı tarafından gerçekleştirilecek.

Meslekte 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri, Akademide eğitim verebilecek.

SEMPYOZYUM VE KONFERANSLAR DÜZENLENECEK

Eğitim programlarının oluşturulmasında yüksek mahkemelerin, hukuk fakültelerinin ve ilgili kurumların görüşleri alınacak. Yıllık eğitim planı haricinde seminer, sempozyum ve konferans gibi etkinlikler de gerçekleştirilebilecek.

İlgili kurumların talebi üzerine avukatlar, noterler ve hukuk alanında çalışan kamu personeline yönelik hizmet içi eğitim programları düzenlenebilecek. Bu programlar, ilgili kuruluşlarla iş birliği içinde yürütülecek.

ULUSLARARASI EĞİTİM PROGRAMLARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamak amacıyla yabancı yargı mensuplarına yönelik yurt içi ve yurt dışı eğitim programları düzenlenebilecek. Akademi, hakim ve savcılar için uzmanlık ve sertifika programları organize edebilecek. Avukatlar, noterler ve hukuk alanında çalışan diğer meslek grupları için de sertifika programları açılabilecek.

YATILI TESİSLER KURULACAK

Akademinin gelirleri; Hazine yardımları, bağışlar, eğitim ve diğer hizmetlerden alınan ücretler ile yayın gelirlerinden oluşacak. Hakim ve savcı yardımcıları için eğitim programları ücretsiz olacak ancak diğer hizmetlerden ücret alınacak. Akademi tarafından yatılı tesisler kurulacak.

DENETİM ADALET MÜFETTİŞLERİ TARAFINDAN YAPILACAK

Akademinin denetimi, Adalet Bakanlığı bünyesindeki adalet müfettişleri tarafından gerçekleştirilecek. TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Genel Kurulu, teklifin ilk 17 maddesinin kabul edilmesinin ardından 13 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa