ABD yaptırımları yüzünden TÜPRAŞ Rusya’dan petrol alımını durdurabilir

ABD yaptırımları sonrası TÜPRAŞ, Rusya’dan yakıt ve petrol alımını durdurabilir. 27 Şubat sonrası G7’nin tavan fiyatın üzerindeki sevkiyatlar reddedilecek.

BY
Barış Yılmaz Muhabir
YAYINLAMA
13 Şubat 2025 18:16
GÜNCELLEME
13 Şubat 2025 20:51
ABD yaptırımları yüzünden TÜPRAŞ Rusya’dan petrol alımını durdurabilir
BY
Barış Yılmaz Muhabir

Bloomberg’in haberine göre, Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi TÜPRAŞ, ABD yaptırımları nedeniyle Rusya’dan petrol ve yakıt alımını durdurma kararı alabilir. 27 Şubat’tan itibaren G7’nin belirlediği tavan fiyatın üzerinde kalan sevkiyatlar kabul edilmeyecek.

TÜPRAŞ, RUS PETROLÜNE YAPTIRIM NEDENİYLE MESAFE KOYUYOR

ABD, 10 Ocak’ta görevden ayrılan eski başkan Joe Biden ve yönetimi döneminde, Rusya’nın petrol ihracatına geniş kapsamlı yaptırımlar getirmişti. Bu yaptırımların ardından TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) da Rusya’dan yapılan petrol ve yakıt alımları konusunda yeni bir karar alma sürecine girdi.

Bloomberg’e konuşan ve konu hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen bir kaynak, TÜPRAŞ’ın 27 Şubat’tan itibaren G7’nin belirlediği petrol fiyat sınırlamasına uymayan sevkiyatları kabul etmeyeceğini açıkladı.

TESLİMATLAR 27 ŞUBAT’A KADAR DEVAM EDECEK

TÜPRAŞ, bu tarihe kadar verilen siparişleri teslim almayı sürdürecek, ancak 27 Şubat’tan sonra belirlenen tavan fiyatı aşan petrol sevkiyatlarını durduracak.

TÜPRAŞ

Bloomberg’e konuşan kaynak, TÜPRAŞ’ın 27 Şubat itibarıyla G7'nin belirlediği fiyat limitlerinin üzerindeki tüm Rus petrol teslimatlarını tamamen keseceğini belirtti. Söz konusu fiyat limitleri şöyle:

Ham petrol için 60 dolar (2.166 TL)

Premium yakıtlar için 100 dolar (3.610 TL)

İndirimli yakıtlar için 45 dolar (1.624 TL)

Bu fiyat limitlerinin üzerindeki alımların durdurulması, TÜPRAŞ’ın Rusya ile olan ticaret ilişkilerini doğrudan etkileyecek.

TÜRKİYE'NİN PETROL TEDARİĞİNDE RUSYA KRİTİK ROL OYNUYOR

Türkiye’nin en büyük petrol tedarikçisi konumunda bulunan Rusya, ülkenin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatının yaklaşık %65’ini karşılıyor.

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)'nin son verilerine göre, Türkiye, 2023’ün ilk 11 ayında Rusya’dan yaklaşık 29,1 milyon ton petrol ithal etti.

TÜPRAŞ, RUS PETROLÜNDE ÖNEMLİ BİR PAYA SAHİP

Bloomberg’in araştırmasına göre, TÜPRAŞ, geçtiğimiz yıl Rusya’nın en önemli petrol kaynağı olan Ural ham petrolünden günde yaklaşık 180 bin varil aldı.

Bu miktar, Rusya’nın deniz yoluyla gerçekleştirdiği toplam ham petrol ihracatının %5,5’ine denk geliyor. Dolayısıyla, TÜPRAŞ’ın Rus petrolüne yönelik alımlarını azaltması, Rusya’nın enerji ihracat gelirlerinde de önemli bir etki yaratabilir.

TÜPRAŞ'TAN RESMİ AÇIKLAMA GELMEDİ

Konuya ilişkin TÜPRAŞ yetkililerine ulaşılamazken, şirketin önümüzdeki günlerde resmi bir açıklama yapması bekleniyor.

ABD ve G7 yaptırımlarının Rusya'nın enerji ticaretine etkileri devam ederken, Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi TÜPRAŞ’ın bu konudaki tutumu ve atacağı adımlar yakından takip edilecek.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa