15 NATO ülkesi ve Türkiye imzayı attı

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 NATO üyesi ülke, 150 metrenin altındaki tehditlere karşı daha etkili çözümler geliştirmek için anlaştı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Şubat 2025 21:22
GÜNCELLEME
13 Şubat 2025 21:22
15 NATO ülkesi ve Türkiye imzayı attı
AA
Kaynak AA

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 NATO üyesi ülke, 150 metrenin altındaki düşük seviyeli hava tehditlerine karşı daha etkili çözümler geliştirme kararı aldı. NATO'dan yapılan açıklamaya göre, Brüksel'deki Savunma Bakanları Toplantısı sırasında düzenlenen imza töreninde, bu alandaki iş birliği resmileştirildi. Bu anlaşma, 15 müttefik ülkenin "düşük seviyeli" hava tehditlerine karşı teknoloji geliştirme ve çözüm üretme taahhüdünü içeriyor.

TÜRKİYE’NİN YER ALDIĞI İMZACI ÜLKELER

Türkiye ile birlikte anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İngiltere bulunuyor. Bu ülkeler, düşük seviyeli tehditlere karşı teknolojik çözümler geliştirme konusunda ortak hareket edecek.

ÇEKYA’DAN PASİF HAVA GÖZETİMİ GİRİŞİMİ

15 NATO üyesine ek olarak Çekya, radar ve uydu gibi aktif hava gözetim sistemlerinin tespit edemediği tehditleri belirlemek için "pasif hava gözetimi" girişimini başlattı. Gürültü tespiti gibi teknolojilere odaklanacak bu girişim, düşük seviyeli hava tehditlerini daha etkili şekilde belirlemeyi hedefliyor. Bu projeyle katılımcı ülkeler, maliyetleri azaltırken ulusal sistemlerin birlikte çalışabilirliğini artırmayı amaçlıyor.

UKRAYNA SAVAŞI, TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ ZORUNLU KILIYOR

NATO açıklamasında, Ukrayna'daki savaşın, küçük insansız hava araçları gibi teknolojilerin çatışmalarda ne kadar etkili ve tehlikeli olabileceğini gözler önüne serdiği vurgulandı. Açıklamada, "NATO, bu yeni tehditleri tespit etme, izleme ve bunlara karşılık verme yeteneğini artırmak için teknolojik imkanlardan yararlanmalı ve caydırıcılığını güçlendirmelidir." ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE VE PORTEKİZ'DEN MÜHİMMAT DEPOLAMA GİRİŞİMİNE DESTEK

Tören sırasında devam eden projelere yeni üyeler de dahil edildi. Türkiye ve Portekiz, 2021 yılında başlatılan Çok Uluslu Mühimmat Depolama Girişimi'ne (MAWI) katıldı. Bu girişim, mühimmat stoklarının daha etkili hazırlanmasını ve yönetimini hedefliyor.

SINIR ÖTESİ HAVA SAHASI GİRİŞİMİNE İNGİLTERE KATILDI

İngiltere, Türkiye’nin de dahil olduğu Sınır Ötesi Hava Sahası Girişimi'ne 21. üye olarak katıldı. Bu girişim, NATO eğitim ve tatbikatları ile Avrupa'nın farklı bölgelerindeki diğer hava operasyonları için sivil ve askeri makamlar arasındaki koordinasyonu artırmayı hedefliyor.

MODÜLER HAVA SAVUNMA PROJESİNE YENİ ÜYELER

2023 yılında başlatılan Kara Konuşlu Hava Savunma Yetenekleri için Modüler Çözüm (Modular GBAD) Projesi'ne de yeni ülkeler dahil oldu. Romanya, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya, Macaristan, Hollanda, Norveç, Slovenya, İspanya ve İngiltere, bu projede yer alarak kısa ve orta menzilli hava tehditlerine karşı modüler çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

NATO, TEKNOLOJİK GELİŞİMİ ÖNCELİKLİ HALE GETİRDİ

NATO, düşük seviyeli hava tehditleri ve insansız hava araçları gibi yeni teknolojilere karşı caydırıcılığı artırmak için müttefik ülkelerle iş birliğini derinleştiriyor. Bu kapsamda atılan adımlar, hem operasyonel faydaları artırmayı hem de ulusal kabiliyetlerin uyumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa