TRUMP: UKRAYNA’NIN NATO ÜYELİĞİ İHTİMALİ, SAVAŞIN ANA SEBEPLERİNDEN BİRİ
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’nın NATO’ya katılma ihtimalinin, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın çıkış nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilme sürecinin, Moskova’nın askeri harekât düzenleme kararında etkili olduğunu vurguladı.
"UKRAYNA DAHA FAZLA TAVİZ VERMEK ZORUNDA KALABİLİR"
Savaşın sona erdirilmesi için her iki tarafın da bazı adımlar atması gerektiğini ifade eden Trump, Ukrayna’nın daha fazla taviz vermek durumunda kalabileceğini ima etti. "En başından itibaren, Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bile önce, Ukrayna’nın NATO üyesi olamayacağını söylediler. Bunu çok net bir şekilde ifade ettiler. Aslında savaşın başlamasının en büyük nedenlerinden birinin bu olduğunu düşünüyorum. Bunu yalnızca ben değil, eski Başkan Joe Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de dile getirdi. Bence herkes bunun farkındaydı" dedi. Trump, Rusya’nın Ukrayna’nın NATO üyeliğine kesinlikle karşı olduğunu ve bu duruma rağmen Ukrayna’nın ittifaka katılması yönünde adımlar atıldığını dile getirdi.
"ÇİN İLE İYİ İLİŞKİLERİMİZ OLACAK"
ABD-Çin ilişkilerine de değinen Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ilk başkanlık döneminde, Covid-19 pandemisi öncesine kadar güçlü ilişkileri olduğunu belirtti. "Bence Çin ile çok iyi bir ilişkiye sahip olacağız. Devlet Başkanı Şi ile oldukça iyi anlaşıyorduk, ta ki Covid-19 başlayana kadar. Naif olmak istemem ama Çin’in küresel ölçekte önemli bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sona ermesine yardımcı olabileceklerini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.
"ABD, ÇİN, HİNDİSTAN VE RUSYA’NIN İYİ GEÇİNMESİ GEREKİYOR"
ABD, Çin, Hindistan ve Rusya’nın iyi ilişkiler kurmasının dünya barışı açısından kritik olduğunu belirten Trump, nükleer silahlanma konusundaki gelişmelere de değindi. Çin’in nükleer kapasitesini hızla artırdığını vurgulayan Trump, "İlk başkanlık dönemimde nükleer silahsızlanma konusunda girişimlerde bulundum. Ancak şu an Çin çok güçlü bir nükleer güç inşa ediyor. Şu an ABD ve Rusya kadar büyük bir kapasiteye sahip değiller ama yakında bu seviyeye ulaşabilirler. Örneğin, ABD’nin bu yılki askeri harcaması yaklaşık 900 milyar dolar. Rusya, savaş öncesinde 100 milyar dolar civarında harcama yapıyordu ama şu an ne kadar harcadıklarını söylemek zor. Çin ise 400-450 milyar dolar civarında savunma bütçesi ayırıyor. Bana göre, bu kadar büyük kaynakları birbirimize karşı harcamak yerine daha faydalı alanlara yönlendirmek daha mantıklı olur" dedi.