ABB Başkanı Yavaş, OSİAD Genel Kurulu'nda Konuştu
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin (OSİAD) 34. Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda sanayicilere ve iş insanlarına seslenen Yavaş, demokrasi ve ifade özgürlüğüne vurgu yaptı.
Yavaş, OSİAD Başkanı Süleyman Ekinci'nin taleplerini kamuoyuyla paylaşmasına dikkat çekerek, "Sayın Ekinci, hem yaptıklarınızı hem de OSTİM'li sanayicilerin ve iş adamlarının beklentilerini kamuoyuna açıkladı. Bu taleplerin içinde eleştiriler de olabilirdi. Ancak bir eleştiri yapıldığında savcılık harekete geçerse, kimse fikrini açıkça ifade edemez. Oysa ki, demokratik bir ülkede herkesin eleştiride bulunma hakkı vardır" dedi.
"Siyasetçiler Eleştirilere Katlanmak Zorundadır"
Başkan Yavaş, ifade özgürlüğünün demokrasinin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekerek, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladık ve bu anlaşma ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü garanti altına alıyor. Toplumun göz önünde olan kişileri, özellikle siyasetçiler ve sanatçılar, eleştirilere en ağır şekilde dahi katlanmak zorundadır. Mahkemelerin bu konudaki kararları da bu yöndedir ve genellikle takipsizlikle sonuçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Yavaş, eleştirinin demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirterek, "Biz bu gerçeği benimsedik. Hükümetimizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymaya devam edeceğiz. Eleştirileri dikkate alarak daha doğru kararlar alabiliriz" dedi.
Toplantıda sivil toplum kuruluşlarının önemine de vurgu yapan Yavaş, "STK'ların taleplerini dile getirmesi, karar alıcılara yol göstermesi açısından son derece değerlidir. Demokratik toplumlarda fikir çeşitliliği ve tartışma ortamı, ilerlemenin anahtarıdır" diye konuştu.
"Kariyer Merkezimizle Organize Sanayilerin Bağlantısını Kurduk"
Yavaş, istihdam sorununa da dikkat çekerek, "Birisi iş bulamıyor, diğeri işçi arıyor. Daha önce de belirttiğim gibi 300 bin kadar özgeçmiş var. Bizim Kariyer Merkezimiz ile organize sanayilerin bağlantısını kurduk. Sanayiciler, ihtiyacına uygun elemanı seçerek bizden talepte bulunabiliyor. Özellikle organize sanayi bölgeleriyle sık sık bir araya geliyoruz çünkü en fazla başvuru bize geliyor. Bu kişilerin iş bulması için elimizden geleni yapıyoruz. Hangi dalda elemana ihtiyacınız varsa, birlikte kurs açalım. Ben otobüs biletini ve öğlen yemeğini karşılayayım. Yeter ki bu insanlar kendi emekleriyle para kazansın ve kimseye muhtaç olmasın" dedi.
"Fuar Alanı Projesinde Büyük Aşama Kaydedildi"
Fuar alanlarıyla ilgili de bilgi veren Yavaş, "Bu konuda Akyurt Belediyesi ve bölgedeki bir şirketle ortak çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamında hem konut hem de fuar alanı projeleri geliştiriyoruz. Sunumlar yapılıyor ve ciddi bir ilerleme kaydedildi. İnşallah fuar alanını Ankara'mıza kazandıracağız" ifadelerini kullandı.
"Metro Borçları Bitiyor"
Mansur Yavaş, metro projeleriyle ilgili gelişmeleri paylaşarak, "Mevcut metroların borçları bitiyor, böylece o metroları da biz yapmış oluyoruz" dedi.
Yavaş, Mamak Metrosu'nun ihale süreci hakkında da bilgi vererek, "Seçim öncesinde yapılan ihalede 200 milyon Euro fazla fiyat teklif edilmişti, bu nedenle ihaleyi iptal ettik. Daha sonra 187 milyon Euro daha ucuza ihale ettik. Ancak en yakın teklif sahibi sürekli itiraz ediyor. Mahkeme sürecinde bir engel çıkmazsa Mamak Metrosu'nun temelini atacağız" dedi.
Çayyolu ve Batıkent metrosunun borçlarının kapatıldığını belirten Yavaş, "Geçmiş yönetimler bilet gelirlerinin belli bir yüzdesiyle borç tahsil ederken, 28 Nisan'da alınan bir kararnameyle belediyemize gelen payın %5'i kesilmeye başlandı. Şubat veya en geç Mart ayında metro borçlarımız bitiyor. Böylece bu metroları biz yapmış olacağız, Ulaştırma Bakanlığı değil" ifadelerini kullandı.
"Parlamenter Sistem Vurgusu"
Hukuk sistemine dair şikayetlere değinen Yavaş, "Parlamenter sistem mutlaka olmalı. Tek bir kişinin tüm yetkileri elinde toplaması sürdürülebilir değil. Demokratik ülkelerde hükümetler şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir olmalıdır" dedi.
"TÜSİAD Soruşturmasına Tepki"
TÜSİAD'a yönelik başlatılan soruşturmaya değinen Yavaş, "Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı. Hiçbir vatandaş, yargıya düşerse siyasetin veya başka bir gücün etkisi altında kalacağından endişe etmemeli. Ancak TÜSİAD bir açıklama yapar yapmaz, yarım saat içinde soruşturma başlatılıyorsa bu, 'Konuşmayın' mesajıdır" dedi.
Türkiye'deki hukuki atmosferin yatırım ortamını da etkilediğini belirten Yavaş, "Eğer insanlar konuşamazsa, doğruyu nereden bileceğiz? Yargının bağımsız olması şarttır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan bir ülke olarak, uluslararası hukuk normlarına uymalıyız. Bu sayede iş dünyasının güvenliği de sağlanmış olur" ifadelerini kullandı.
Son olarak, yatırım ve ekonomik istikrar açısından hukuk üstünlüğünün kritik olduğunu vurgulayan Yavaş, "OSTİM iş insanlarının daha sağlıklı bir yatırım ortamında faaliyet gösterebilmesi için hukuk güvenliği sağlanmalıdır. Parlamenter sisteme dönüş ile birlikte yargı bağımsızlığı yeniden tesis edilirse, Türkiye’nin ekonomik geleceği daha sağlam temeller üzerine inşa edilebilir" dedi.