1500 yıllık sarnıç havuza dönüştürüldü! Bakanlık düğmeye bastı

İstanbul'un Fatih ilçesinde 1500 yıllık sarnıcın izinsiz bir şekilde havuza dönüştürülmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı düğmeye bastı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
17 Şubat 2025 15:17
GÜNCELLEME
17 Şubat 2025 16:57
1500 yıllık sarnıç havuza dönüştürüldü! Bakanlık düğmeye bastı
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TARİHÎ SARNICIN HAVUZ OLARAK KULLANILMASINA KARŞI HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan ve bir otel işletmesi tarafından izinsiz şekilde havuz olarak kullanılan tarihî sarnıç hakkında açıklamada bulundu. Yapının korunması için hukuki sürecin başlatıldığı ve izinsiz müdahalelerin kaldırılması yönünde gerekli adımların atıldığı bildirildi.

ŞİKÂYETLER ÜZERİNE İNCELEME BAŞLATILDI

Bakanlığın açıklamasına göre, Fatih ilçesi Cankurtaran Mahallesi'nde bulunan ve birinci grup korunması gereken taşınmaz kültür varlığı statüsünde olan sarnıç, kentsel arkeolojik sit alanı içinde yer alıyor. Sarnıcın havuz olarak kullanıldığına yönelik gelen şikâyetler üzerine Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

15 Kasım 2022 tarihli kurul kararıyla, sarnıç ve mahzende yapılan aykırı uygulamaların altı ay içinde kaldırılmasına hükmedildi. Ancak bu karar uygulanmadığı için 26 Aralık 2023 tarihli yeni bir karar alındı ve suç duyurusunda bulunularak restorasyon projelerinin sunulması talep edildi.

VERGİ MUAFİYETİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Bakanlık, taşınmaz için yapılan vergi muafiyeti başvurusunun 27 Kasım 2024 tarihli karar ile reddedildiğini açıkladı. Kararın gerekçesi olarak, yapıda tespit edilen izinsiz uygulamaların giderilmemesi gösterildi.

AYKIRILIKLARIN GİDERİLMESİ İÇİN YAZIŞMALAR YAPILDI

Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, sarnıçtaki aykırılıkların giderilmesi ve ilgili idarelerin gerekli işlemleri yapması için resmî yazışmalar gerçekleştirdi. 19 Aralık 2024 tarihli yazıyla ilgili kurumlara, kurul kararlarının ivedilikle uygulanması yönünde çağrıda bulunuldu. Fatih Belediyesi ise 31 Aralık 2024 tarihli yazısında, tespit edilen aykırılıkların ayrıntılı şekilde bildirilmesini ve onaylı projelerin kendilerine iletilmesini talep etti.

YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, 28 Ocak 2025 tarihli yazısıyla taşınmazdaki izinsiz müdahaleleri ayrıntılı şekilde belirterek, onaylı projelerle birlikte aykırılıkların giderilmesi için Fatih Belediyesine resmî bildirimde bulundu. Bakanlık, tarihî yapının korunması için sürecin titizlikle takip edildiğini ve gerekli tüm hukuki işlemlerin sürdüğünü vurguladı.

TARİHÎ SARNIÇ "SPA MERKEZİ" OLARAK KULLANILDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yanında bulunan ve Hilton Otel'e ait olan Navitas Spa Sarnıç işletmesinin, 1500 yıllık tarihî yapıyı SPA merkezi olarak kullandığı ortaya çıktı. Sarnıcın masaj ve jakuzi salonuna dönüştürülmesi, kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

KAÇAK EKLEMELER İLE ORİJİNAL YAPIYA ZARAR VERİLDİ

Kentsel arkeolojik sit alanı içinde bulunan yapının, kamu, vakıf ve özel mülkiyete ait olduğu ve Sultanahmet Meydanı ile Barbaros Evleri Turizm Merkezi Koruma Esasları kapsamında değerlendirildiği belirlendi. Restorasyon projesine uygunluk verilen sarnıcın, kaçak eklemeler yapılarak orijinal yapısına zarar verildiği tespit edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa