Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), yaptığı yazılı açıklamada hukuk devleti ilkesinin önemine dikkat çekti. Açıklamada, ekonomik kalkınmanın insan hakları temelli bir hukuk devleti anlayışıyla mümkün olduğu vurgulandı. TÜSİAD, bu hedeflere ulaşmak için katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti.
EKONOMİK KALKINMA VE HUKUK DEVLETİ İLİŞKİSİ
TÜSİAD’ın açıklamasında, "Doğru olduğuna inandığımız tespit ve önerilerimizi demokratik kurumlara ve kurallara saygı çerçevesinde, katılımcı demokrasi ilkesine bağlı kalarak şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Ekonomik kalkınmayı ancak insan haklarına dayalı, katılımcı demokrasi anlayışını benimsemiş bir hukuk devleti ile kalıcı hale getirebiliriz." ifadelerine yer verildi.
TÜSİAD’IN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ
Dernek, iş insanları ve sanayicilerin gönüllü birlikteliğini temsil ettiğini belirtti. Açıklamada, "Bağımsız ve tarafsız bir şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları gündemimize alıyoruz. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor; uluslararası iş dünyasında temsil gücümüzle ülkemizin çıkarları doğrultusunda çalışıyoruz." denildi.
ELEŞTİRİLERE YANIT: DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ ZENGİNLİĞİ
TÜSİAD, kamuoyunda derneğe yöneltilen eleştirileri de değerlendirdi. Açıklamada, "Derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil olmak üzere her konunun dile getirilmesi, Türkiye’deki tartışma ve demokrasi kültürünün bir zenginliği olarak görülmelidir." ifadeleri kullanıldı.
ORTAK HEDEFLERE KATKI VURGUSU
TÜSİAD, yazılı açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur." Dernek, bu katkının, insan haklarına dayalı, katılımcı demokrasi ilkesini benimsemiş bir hukuk devleti anlayışıyla mümkün olduğunu belirtti.