Türkiye’de 4+4+4 sistemiyle 12 yıllık zorunlu eğitim uygulanıyor. Bu sistem, eğitimciler arasında tartışma yaratmaya devam ediyor. Bazı uzmanlar, bu sistemin öğrencilerin yeteneklerini sınırladığını öne sürerken, bazıları ise zorunlu eğitimin her çocuğun temel hakkı olduğunu vurguluyor.
Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları çalıştayı düzenlendi
Eğitim politikalarının ele alındığı “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” başlıklı çalıştay, Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirildi. Çalıştayda eğitim sistemine dair önemli değerlendirmeler yapıldı.
Çalışan raporuna göre, zorunlu eğitim uygulamasının bir hak olmadığı ve dayatma aracı haline getirildiği ifade edildi.
Raporda, lise ve üniversite öğrencilerinin kolaylıkla mezun olduğu yapı ve anlayıştan kurtarılması gerektiği belirtildi.
"bitirme sınavları geri gelmeli"
Ayrıca raporda şu ifadeler yer aldı:
"Her öğrenci vasat bir seviyede birbirine benzetilmekte"
"üniversite öğrencisi olmak işsizliğin yeni adı olmuştur"
Liselerin zorunlu eğitimden çıkartılması gündemde
Türkiye gazetesinden Mahmut Özay’ın haberine göre, eğitim sisteminde bazı değişikliklerin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda, zorunlu eğitimin 8 yıla düşürülmesi, liselerin zorunlu eğitim kapsamından çıkarılarak süresinin yeniden 3 yıla indirilmesi gibi düzenlemelerin üzerinde duruluyor.
Yusuf Tekin'den açıklama
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, daha önce yaptığı açıklamada, zorunlu eğitimin çok olduğunu ve yakında bunun tartışmaya açılacağını tahmin ettiğini söyledi. Tekin, bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukların tabi tutulmasının doğru olmadığını belirtti.