Ankara’nın meşhur yemeği: Öllüğün Körü nedir, nasıl yapılır? Öllüğün Körü ne demek? Öllüğün Körü tarifi ve yapılışı

Öllüğün Körü, merak edilen yemekler arasında yer alıyor. Peki Ankara'nın meşhur yemeği Öllüğün Körü nedir, neden bu isimle anılır? Öllüğün Körü nasıl yapılır? İşte Öllüğün Körü tarifi ve yapılışı..

NF
Nurseli Firat Editör
YAYINLAMA
23 Şubat 2025 11:28
GÜNCELLEME
23 Şubat 2025 12:12
Ankara’nın meşhur yemeği: Öllüğün Körü nedir, nasıl yapılır? Öllüğün Körü ne demek? Öllüğün Körü tarifi ve yapılışı
NF
Nurseli Firat Editör

ÖLLÜĞÜN KÖRÜ NEDİR?

Öllüğün körü, geleneksel Ankara mutfağına ait bir yemektir. Adı, bir kadının kıymalı ve peynirli erişte pişirirken komşusunun sürekli "Ne yemek yapıyorsun?" sorusuna sinirlenerek "Öllüğün körü pişiriyorum" demesiyle ortaya çıkmıştır. Bu olaydan sonra yemeğin adı bu şekilde anılmaya başlanmıştır.

ÖLLÜĞÜN KÖRÜ TARİFİ

Malzemeler:

  • 200 gram kıyma
  • 300 gram erişte
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 8-10 adet iri ceviz, kıyılmış
  • 1 orta boy soğan
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Erişteyi yağlamak için:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates ve biber salçası karışımı
  • 1 kase süzme yoğurt

ÖLLÜĞÜN KÖRÜ NASIL YAPILIR?

Kıymalı harcı hazırlayın:

  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın.
  • Kıyma ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurun.
  • Küp doğranmış soğanı ve ezilmiş sarımsakları ekleyin, soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates ve biber salçalarını, tuz, karabiber ve toz biberi ilave edip karıştırın.
  • Kıyılmış ceviz ve doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın. Ocağı kapatın.

Erişteleri hazırlayın:

  • Kaynar tuzlu suda erişteleri 10-12 dakika haşlayın.
  • Haşlanan erişteleri süzün ve üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  • Fırınlamayı hazırlayın:
  • Fırın kabını yağlayın.
  • Kavrulmuş kıymalı harcı fırın kabına yayın.
  • Üzerine yağlanmış erişteleri ekleyip hafifçe bastırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.

Servis için sos hazırlayın:

  • Bir kasede süzme yoğurdu çırpın.
  • Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın.
  • Domates ve biber salçasını ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavrulmuş salçalı karışımı yoğurda ekleyip karıştırın.

Servis:

  • Fırından çıkan yemeği 5 dakika dinlendirin.
  • Dikkatlice ters çevirip servis tabağına alın.
  • Üzerine yoğurtlu sosu gezdirin ve taze kıyılmış maydanoz serpiştirin.
  • Sıcak olarak servis edin.
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa