Beypazarı’nda eski kilim parçasından yeni kilim dokundu

Eski kilim parçasından yola çıkan Beypazarı HEM (Halk Eğitim Merkezi) ekibi, kök boyayla yeni kilim dokudu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
24 Şubat 2025 17:43
GÜNCELLEME
24 Şubat 2025 17:58
Beypazarı’nda eski kilim parçasından yeni kilim dokundu
AA
Kaynak AA

BEYPAZARI’NDA ESKİ KİLİM GELENEĞİ YENİDEN HAYAT BULDU

Beypazarı Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılan çalışma ile yıpranmış eski bir kilim parçası, kök boyalı iplikler kullanılarak yeniden dokundu.

ESKİDEN YENİYE: GELENEKSEL KİLİM SANATI YAŞATILIYOR

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi (HEM) tarafından gerçekleştirilen özel bir çalışma ile geçmişin izlerini taşıyan bir kilim yeniden hayat buldu. Gürsöğüt Mahallesi’nde bir ailede bulunan yıpranmış ve eskimiş bir kilim parçası, atölyeye getirilerek uzman ekip tarafından incelendi.

Beypazarı HEM Müdürü Atilla Sevimli, eski kilim parçasının detaylı bir analizden geçirildiğini belirterek, “Kök boyası ile boyanan iplikleri kullanarak, 270 santimetre boyunda ve 161 santimetre eninde yeni bir kilim dokuduk.” dedi.

BEYPAZARI MODELİ İLE KÖK BOYA GELENEĞİ CANLANDI

Tamamen kök boyalı el dokuması bir eser ortaya çıkardıklarını belirten Sevimli, bu modele “Beypazarı Modeli” adını verdiklerini açıkladı. Kök boyalı kilimlerin uzun ömürlü olduğuna ve renklerini yıllar boyunca koruduğuna dikkat çeken Sevimli, motiflerin anlamlarını araştırarak geçmişin kültürel mirasını yaşatmayı hedeflediklerini söyledi.

“Beypazarı modeli kilim tamamen yün ipten yapıldı. Talep edenlere farklı ebat ve renklerde kilimler dokuyabiliyoruz. Ayrıca Türkiye'nin farklı illerindeki HEM müdürlüklerine de boyadığımız yün iplerden gönderiyoruz.” dedi.

KİLİM SANATI ÇİFT TARAFLI KULLANIM İMKANI SUNUYOR

Kilim atölyesinin sorumlusu Neslihan Kırankaya ise kök boyalı kilimlerin çift taraflı kullanılabildiğini ve doğal yapıları sayesinde yıllarca rengini koruduğunu vurguladı.

“Beypazarı'nda eski bir kilim parçası bulduk ve bunu geliştirerek ‘Beypazarı Modeli’ni oluşturduk. Doğal kök boya kullanarak boyanan iplerle dokunan kilimler, yıkama ve ütüleme işlemlerinden geçerek kullanıma hazır hale getiriliyor.” ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL KİLİM SANATINA MODERN DOKUNUŞ

Beypazarı Halk Eğitimi Merkezi, geleneksel el sanatlarını koruma ve gelecek nesillere aktarma misyonuyla çalışmalarına devam ediyor. Şimdilik sergilenmek üzere merkezde muhafaza edilen “Beypazarı Modeli” kilimi, geçmişin değerlerini günümüz sanat anlayışıyla birleştirerek el dokuması kilim sanatının yaşatılmasına katkı sağlıyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa