Rapor hazırlandı: İmamoğlu'nun yatay geçişi usule aykırı mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun İstanbul Üniversitesine yatay geçişinin usule aykırı olduğu YÖK tarafından açıklandı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
25 Şubat 2025 09:10
GÜNCELLEME
25 Şubat 2025 09:54
Rapor hazırlandı: İmamoğlu'nun yatay geçişi usule aykırı mı?
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

YÖK, EKREM İMAMOĞLU'NUN YATAY GEÇİŞİNE İLİŞKİN İNCELEMESİNİ TAMAMLADI

YÖK (Yükseköğretim Kurulu), İBB (İstanbul Büyükşehir Belediye) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Girne Amerikan Üniversitesinden İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne yatay geçiş sürecine dair incelemesini tamamladı. Hazırlanan raporda, yatay geçiş sürecinin usule uygun olmadığı tespit edildi. YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından incelenen belgeler doğrultusunda, kontenjan belirleme sürecinin, ilan sürelerinin ve geçiş kabul işlemlerinin YÖK (Yükseköğretim Kurulu) kararlarına aykırı olduğu ortaya kondu.

KONTENJANLARDAKİ FARKLILIKLAR DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu, 27 Haziran 1990 tarihinde yaptığı toplantıda, Türkçe ve İngilizce eğitim veren iki program için yatay geçiş kontenjanlarını belirledi. İşletme Türkçe bölümünün 2, 3 ve 4’üncü sınıfları için 35, İşletme İngilizce bölümü için ise toplamda 20 kontenjan ayrıldı ve böylece 55 öğrenci alınmasına karar verildi. Ancak, 30 Temmuz 1990 tarihli Milliyet Gazetesi’nde yayımlanan ilanda, Türkçe program için 40, İngilizce program için ise 20 olmak üzere toplam 60 kişilik kontenjan duyuruldu. Başvuruların 14 Eylül 1990 Cuma günü mesai bitimine kadar yapılabileceği belirtildi.

KONTENJANLAR SON DAKİKA DEĞİŞTİRİLDİ

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu, başvuru süreci devam ederken 12 Eylül 1990 tarihinde bir toplantı daha gerçekleştirdi. Bu toplantıda, yabancı ülkelerdeki üniversitelerden yatay geçiş yapacak öğrenciler için kontenjanlar %33 artırılarak 80’e çıkarıldı. Aynı toplantıda, Türkçe ve İngilizce programlarına ayrılan kontenjanlar birleştirilerek sadece İşletme İngilizce programında toplandı. Yabancı üniversitelerden başvuran 51 öğrencinin geçiş başvuruları, son başvuru tarihi olan 14 Eylül’den iki gün önce kabul edildi.

İMAMOĞLU'NUN İFADE VERMESİ İÇİN SÜRE VERİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, lisans diplomasının sahte olduğu iddiasıyla "resmi belgede sahtecilik" suçundan soruşturma yürütülüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından yapılan tespitler ve gelen ihbarlar doğrultusunda soruşturmayı başlattı. İmamoğlu’nun 26 Şubat’ta ifade vermesi bekleniyordu, ancak resmî görevleri nedeniyle savcılığa mazeret dilekçesi sundu. Savcılık, İmamoğlu’na 5 Mart’a kadar ifade vermesi için süre tanıdı.

YÖK, 1992 TARİHLİ BELGEDE DENKLİK SORUNUNU ORTAYA KOYDU

Yeni Şafak’ın ulaştığı 22 Ocak 1992 tarihli bir belgeye göre, YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından Girne Amerikan Üniversitesinin yükseköğretim kurumu olarak tanınmadığı belirtiliyor. Söz konusu belgede, KKTC'deki (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Doğu Akdeniz Üniversitesi dışındaki Yakın Doğu Üniversitesi, Lefke Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Türk Öğretmen Koleji’nin denkliğinin bulunmadığı ifade ediliyor. Bu tespit, İmamoğlu’nun yatay geçiş sürecinin yalnızca usulsüz kontenjan işlemleri nedeniyle değil, aynı zamanda eğitim aldığı kurumun tanınmaması sebebiyle de hukuka aykırı hale geldiğini gösterdi.

YÖK RAPORU: YATAY GEÇİŞ USULE UYGUN DEĞİL

YÖK (Yükseköğretim Kurulu), yaptığı inceleme sonucunda, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gönderilen belgelerin detaylı bir şekilde incelendiğini belirtti. Raporda, yatay geçiş kontenjanlarının belirlenme şekli, kontenjan aktarım süreci ve 51 öğrencinin neden yalnızca İşletme İngilizce programına yönlendirildiği konusunda hukuki bir açıklama bulunamadığı vurgulandı. Ayrıca, 14 Eylül 1990 olarak belirlenen son başvuru tarihine rağmen, Fakülte Yönetim Kurulu’nun 12 Eylül 1990’da başvuruları değerlendirerek karar aldığı ve bu durumun hukuki gerekçeye dayandırılamadığı ifade edildi. YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) vardığı sonuç, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanlığı’nın, yatay geçiş sürecini ilan süreleri, kontenjan belirleme ve yatay geçiş kabulü açısından YÖK (Yükseköğretim Kurulu) kararlarına uygun yürütmediği yönünde oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa