Ankara Üniversitesi'nde KBRN, deprem ve yangın tatbikatı

Ankara Üniversitesi'nde, KBRN, deprem ve yangın gibi durumları içeren "Acil Durum ve Yangın Tatbikatı" yapıldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
25 Şubat 2025 14:00
GÜNCELLEME
25 Şubat 2025 14:17
AA
Kaynak AA

Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirilen geniş kapsamlı tatbikatta yangın, kimyasal sızıntı ve deprem senaryoları canlandırıldı. Acil müdahale ekipleri başarılı bir tatbikat gerçekleştirdi.

ECZACILIK FAKÜLTESİ’NDE YANGIN TATBİKATI YAPILDI

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde düzenlenen tatbikat senaryosu gereği, yangın çıkması üzerine 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulunuldu. Kısa sürede olay yerine ulaşan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, binadaki kişileri tahliye ederek yangına hızlıca müdahale etti.

Tatbikat kapsamında 3. katta dumandan etkilenen 3 kişi, merdivenli itfaiye aracıyla kurtarılarak ambulans ekiplerine teslim edildi. Olası bir yangın anında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda ekipler pratik yaptı.

NÜKLEER BİLİMLER ENSTİTÜSÜ’NDE KİMYASAL SIZINTI SENARYOSU

Üniversitenin Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde kimyasal sızıntı ihbarı üzerine olay yerine hızla Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekibi sevk edildi.

Özel kıyafetler ve hassas ölçüm cihazlarıyla binaya giren ekipler, sızıntıyı kontrol altına alarak tehlikeyi bertaraf etti. Tatbikat kapsamında zehirlenen 2 akademisyen, güvenli bir alanda izole edilerek sağlık ekiplerine teslim edildi.

DEPREM TATBİKATI: YÜKSEK KATTAN KURTARMA OPERASYONU

Tatbikatın bir diğer aşaması, Şevket Aziz Kansu Binası’nda gerçekleşti. Yenimahalle ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiği senaryosuna dayanan tatbikatta, arama kurtarma ekipleri hızla harekete geçti.

Bölgeye sevk edilen AKUT ve ANDA ekipleri, 8. katta mahsur kalan 2 kişiyi sedye ve iple güvenli şekilde tahliye etti. Aynı zamanda kampüsteki tüm binalar planlı bir şekilde boşaltılarak güvenlik sağlandı.

UZMANLAR AFET SENARYOLARINA HAZIRLIĞI DEĞERLENDİRDİ

Tatbikatı yerinde takip eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, üniversitenin Afet Risklerine Dirençli Üniversite projesi kapsamında iki yıldır sistemli bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

Üniversitenin Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde düzenlenen tatbikat, gerçek bir afet anında doğru müdahale yöntemlerini öğretmeyi amaçlıyor. Ünüvar, sadece üniversite içinde değil, ülke genelinde meydana gelen afetlere müdahale noktasında da büyük sorumluluk aldıklarını ifade etti.

“AFETLERE KARŞI KENDİMİZİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ”

Tatbikat hakkında konuşan Ünüvar, afetlere karşı bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaparak, “Ankara Üniversitesi büyük bir eğitim kurumu olarak, afetlere müdahale konusunda hem kendi öğrencilerini hem de personelini bilinçlendirmek zorunda. Yangın, sel, deprem ya da kimyasal sızıntı gibi olaylara karşı hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor.” dedi.

Tatbikatların üniversite içinde oluşturulan acil müdahale stratejilerinin uygulanabilirliğini test ettiğini belirten Ünüvar, Bozkurt’taki sel felaketi, Maraş depremleri gibi ulusal afetlerde de aktif rol aldıklarını ifade etti.

Ankara Üniversitesi, bu tür eğitim ve tatbikatlarla afet risklerine karşı direncini artırmayı sürdürüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa