On bir ayın Sultanı Ramazan'a az bir süre kaldı. Ramazan ayı 1 Mart 2025 Cumartesi günü başlayacak. İlk sahur, 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece yapılacak. Yani, 28 Şubat Cuma gecesi sahura kalkılacak ve 1 Mart Cumartesi günü ilk oruç tutulacak. Akşam saatinde ise İslam alemi ilk iftarını yapacak.
İftarda ne yemeliyiz?
Vazgeçilmez lezzetler, Ramazan'ın olmazsa olması pide, sahur ve iftar sofralarımızda yerini alacak.
Peki, İftarda neler yenmeli? İftarda ne kadar su içmeliyiz? Diyetisyen Ayça Doğandemir, Ankara Masası'na konuştu.
"yüksek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınınız"
Ramazan boyunca besin gruplarının dengeli ve düzenli tüketilmesi gerektiğini ifade eden Ayça Doğandemir, "İftarda sindirim sisteminizi yoracak, yüksek yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınınız" dedi.
"Çorba ve sebze ağırlıklı beslenin"
"Yüksek karbonhidrat almamaya özen gösteriniz" diyen Doğandemir, daha çok çorba ve sebze ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini belirtti.
Diyetisyen, "Tabii ki protein kaynaklarını da unutmamalısınız. Et ve bakliyat gruplarından seçim yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
"Yapılan en büyük hata..."
"Yapılan en büyük hata yemeğin üstüne tatlı tüketmek" olduğunu söyleyen Ayça Doğandemir, "İftarda yemek biter bitmez tatlı tüketmeyiniz. Mutlaka araya 1 saat açınız. Tercihiniz sütlü tatlılar olsun" değerlendirmesinde bulundu.
Tatlıyı şerbetli değil, sütlü tercih edin
Tatlı tercihlerinin şerbetli yerine sütlü tatlılar olması gerektiğimi belirten isim, "Sütlaç, güllaç, muhallebi vb. yönünden yapılmalıdır. İftardan 1-2 saat sonra kiraz saplı çay tüketilebilir. Besinler yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir" şeklinde konuştu.
"Vücudunuzu strese sokmadan besin ihtiyacı kadarını veriniz"
Doğandemir, şunları söyledi:
"Ramazanın ilk günleri adaptasyon sürecidir. Vücudunuzu strese sokmadan besin ihtiyacı kadarını veriniz. Masadan ne aç kalkın ne de tıka basa tok kalkın. Besinlerin dengeli dağıldığı çorbanın olduğu, salataların bulunduğu bir örüntü ile başlayın. Pide ve tatlı tüketimine dikkat edin"
iftarda Su tüketimi
İftardaki su tüketimine değinen Ayça Doğandemir, "İftarda birkaç yudum su içmek yeterli olacaktır. Fazla su tüketimi olduğunda (2 su bardağı) içildikten sonra bir 15 dakika beklenmelidir" dedi ve şöyle devam etti:
"Çünkü yemeklerle birlikte içilen su sindirimi zorlaştırır. İftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. Oluşabilecek sıvı ve mineral kayıpları için su, soda, maden suları ile vücut desteklenmelidir"
"Sofranızda en az bir tane fermente edilmiş gıda bulunsun"
Diyetisyen Ayça Doğandemir, "Sofranızda en az bir tane fermente edilmiş gıda bulunsun. Fermente lahana turşusu iyi bir seçenektir. Mide enzimlerinin de artmasına katkı sağlar" dedi.