On bir ayın sultanı Ramazan geldi ve İslam Alemi oruçlarını tutuyor. Medical Park Ataşehir Hastanesinde görev yapmakta olan Diyetisyen Ceyda Demirel, önemli bilgiler paylaştı.
Ramazan ayının hem bedensel hem de ruhsal bir arınma süreci sunduğunu, sağlıklı beslenme kilo kontrolü açısından dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da barındırdığını ifade etti.
"Oruç tutarken sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkündür"
Bu süreçte kilo vermeye odaklanmak yerine, kas kaybını önlemek ve vücudu güçsüz düşürmemenin öncelikli olması gerektiğini söyleyen Demirel, şunları söyledi:
"dengeli beslenmek gerekir"
Ramazan ayında dengeli beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen, iftarda ve sahurda protein, kompleks karbonhidrat ve sağlıklı yağları içeren dengeli bir öğün tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Ceyda Demirel, şu ifadeleri kullandı:
"Tuzlu, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçının"
Sahurda susuzluğu arttırması ve sindirim problemine yol açmaması adına tuzlu, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden de kaçınılması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Demirel, iftarda hızlı yemek yemenin sindirim problemine yol açabildiğini söyledi.
Yavaş ve bilinçli tüketimin önemli olduğunu belirten Demirel, İftarda yemeğe sıcak bir çorbayla başlamanın ve 10-15 dakika ara vermenin iyi bir seçim olduğunu belirtti.
Diyetisyen, şunları söyledi:
"Sahuru atlamak yapılan büyük hatalardan biridir. kilo kontrolünü zorlaştırır"
"Birçok kişi iftarda hızlı ve aşırı yemek tüketerek mideyi fazla yükleyebiliyor" diyen Diyetisyen Ceyda Demirel, şöyle devam etti:
Düzenli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu ve kas kaybını önlemek için yeterli protein tüketilmesi gerektiğini ifade eden Demirel, iftar sonrasında iziksel aktivite yapmanın kilo ve kas kontrolünü sağlamak açısından büyük bir avantaj olduğunu aktardı.
Sşırı çay ve kahve tüketiminin susuzluğa yol açabileceğini vurgulayan Diyetisyen, şunları söyledi: