Kadın Cinayetlerinin Artmasının Altında Yatan Psikolojik Etken, Othello Sendromu Olabilir mi?

YAYINLAMA
22 Eylül 2023 09:47
GÜNCELLEME
30 Eylül 2023 09:48

Gazetelerin 3’üncü sayfalarına konu olan kıskançlık sonucu işlenen cinayet, yaralama ve işkence haberlerinin altında Othello Sendromu çeken hastalar olabileceğini biliyor muydunuz?

Othello Sendromuna ilişkin, Psikiyatr Dr. Sümer Öztanrıöver: " Bütün hezeyanlarda olduğu gibi hastanın aldatıldığına olan inancı, mantıklı açıklamalardan ve gerçek kanıtlardan etkilenmez. Eşinin telefona geç cevap vermesi, kapıyı geç açması, vücuttaki bir morluk, elbisedeki leke, perdenin açık olması aldatmanın kanıtları olarak görülür. İşlenen birçok cinayetin faili Othello Sendromu olabilir" dedi. Eşine işkence edip cinayet işleyen bir çok erkeğin, Othello Sendromu çeken hastalar olabileceğini ekleyerek aşırı kıskançlığın özellikle gençler arasında sevginin kanıtı olarak görüldüğünü kaydederek," ılımlı bir kıskançlığın kabul edilebileceğini , ancak partnerinin davranışlarını, giyim tarzını, arkadaşlarını, seçimlerini değiştirmeye yönelik girişimler, hastalıklı bir kıskançlığın göstergesidir.Kıskanılan kişi ödün verdikçe, kıskançlık da artacaktır. Ödün verilmediği için biten ilişkinin acısı, ömür boyu prangaya mahkûm yaşamaktan kat kat iyidir." dedi.(10 Şubat 2012 tarihli Hürriyet Gazetesi(Sağlık-Yaşam)

Bu durumda işlenen birçok cinayetin faili ‘Othello Sendromu’ hastalığı olabiliyor.

Peki Nedir, bu Othello Sendromu?

Kişinin, aşırı kıskançlık ve saplantılı şüphelerle karakterize edilen psikolojik bir durumu ifade eden Othello Sendromu, kişinin romantik partnerine karşı aşırı kıskançlık duyguları yaşaması, partnerlerinin sadakatini sürekli sorgulaması ve partnerlerinin sadakatsizliklerine dair somut bir kanıt olmaksızın şiddetli bir şekilde inanması ile karakterizedir.

Bu sendrom, William Shakespeare'in ünlü ‘Othello’ oyunundaki baş karakter Othello'nun hikayesinden adını alır. Oyun, Othello'nun karısı Desdemona'ya olan aşırı kıskançlığı ve yanlış anlamaları sonucu trajik bir şekilde sona erer.

Othello Sendromu, gerçek hayatta da karşılaşılan bir durumdur ve kişinin ilişkilerine, duygusal ve psikolojik sağlığına zarar verebilir. Bu sendromu yaşayan kişiler, partnerlerine karşı güvensizlik duyarlar, sürekli olarak partnerlerini takip etme ihtiyacı hissederler ve ilişkilerinde sürekli bir gerilim yaşarlar. Bu durum, kişinin partnerine karşı suçlamalar yapması, sürekli olarak partnerlerini sorgulaması ve hatta bazen fiziksel veya duygusal şiddet uygulamasıyla sonuçlanır.

Othello Sendromu, temelde güvensizlik, düşük özsaygı, düşük özsaygı ve obsesif-kompulsif özelliklerle ilişkilendirilir. Tedavi edilmezse, ilişkileri zedeler ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Kıskançlığın azı karar, çoğu zarar demişler, bu tartışılır. Bana göre birinin hayatına müdahale etmek, onun hayatını kısıtlamak son derece yanlış. Bu hayat 1 tane ve 1 kere geliyorsun.

Peki, Kadın cinayetlerinin hemen hemen çoğu ‘Othello Sendromu’ndan kaynaklanıyor olabileceğine göre acilen bu rahatsızlığı olanların tedavi edilip topluma öyle karıştırmaları gerekiyor. Bütün derdimiz Kadın Cinayetleri son bulsun diye…

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.