Ankara'da öğrenciler, dikey iniş yapabilen roket geliştirdi

Ankara'da öğrenim gören 6 üniversite öğrencisi, dikey iniş yapabilen roket geliştirdi. Griffin Dikey İnişli Roket Takımı, TEKNOFEST'te üçüncü oldu.

YAYINLAMA
18 Kasım 2024 13:12
GÜNCELLEME
18 Kasım 2024 15:14

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören 6 öğrenci, TÜBİTAK destekli bir proje ile dikey iniş yapabilen, tekrar kullanılabilir bir roket geliştirdi. Bu yenilikçi proje, eylül ayında düzenlenen TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması'nda büyük başarı elde etti.

DİKEY İNİŞ YAPABİLEN VE TEKRAR KULLANILABİLİR ROKET

AYBÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan 'Griffin Dikey İnişli Roket Takımı', geliştirdikleri dikey iniş yapabilen roketle dikkat çekti. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje çerçevesinde üretilen bu roket, belirlenen irtifadan serbest bırakıldıktan sonra kontrollü ve yumuşak bir iniş gerçekleştirebiliyor. Roketin, 2 m/s hızla güvenli bir iniş yapabilme yeteneğine sahip olduğu belirtildi.

UZAY KEŞİFLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR TEKNOLOJİ

Öğrencilerin üzerinde çalıştığı roket, uzay keşiflerinde sürdürülebilirlik ve maliyet avantajı sunuyor. Geleneksel roketlerin üretim süreci oldukça uzun ve maliyetli olurken, uzay boşluğuna iniş sırasında kaybolma riski de bulunuyor. Bu nedenle, tekrar kullanılabilir ve dikey iniş yapabilen roket geliştirme fikri önem kazandı. Öğrenciler, teknolojik açıdan sürdürülebilir bu projeyi hayata geçirerek uzay çalışmalarına katkı sunmayı hedefliyor.

TEKNOFEST'TE ÜÇÜNCÜLÜK BAŞARISI

Ankara’da TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi'nde eylül ayında düzenlenen TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması'nda, Griffin Dikey İnişli Roket Takımı, 171 takım arasından 3'üncülük elde etti. Finale kalan 16 ekip arasında yer alarak dikkat çeken takım, bu başarılarıyla büyük övgü topladı.

TAKIM KAPTANINDAN AÇIKLAMALAR

Takım kaptanı, Havacılık ve Uzay Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Eray Dağsuyu, projeyi 2 yıldır geliştirdiklerini belirtti. Dağsuyu, “Takım olarak büyük bir özveri ile çalıştık ve emeğimizin karşılığını aldık” dedi.

“HEDEFİMİZ AY’A YUMUŞAK İNİŞ YAPABİLEN ROKET”

Takımın diğer üyesi, Havacılık ve Uzay Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Muhammet Tosunoğlu ise projeye ilham kaynağı olarak Elon Musk'ın çalışmalarını gösterdi. Tosunoğlu, “Amaç Ay’a yumuşak iniş yapabilen bir roket geliştirmekti. TÜBİTAK'ın bu projeye verdiği desteği görünce yarışmaya katılmaya karar verdik. Finale kalan 16 takım arasından 3. sırada yer almak gurur verici” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa