İbrahim Yumaklı "ötanazi" maddesini tane tane okudu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpekleriyle ilgili yasal düzenlemede en çok tartışılan "ötanazi" maddesini tane tane okudu.

YAYINLAMA
24 Temmuz 2024 12:15
GÜNCELLEME
24 Temmuz 2024 12:15

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sahipsiz köpek popülasyonunun artmasının sosyal hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, "Temel bakış açımız toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra da popülasyonun kontrol altına alınması için kısırlaştırma, rehabilitasyon ve diğer hususlar." dedi.

TBMM'deki düzenlemeler

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Yumaklı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemenin kabul edildiğini hatırlatarak, Türkiye genelinde sorun olarak kabul edilen bu hususun yasal düzenleme seviyesine getirildiğini söyledi.


Geçmiş düzenlemeler

Yumaklı, 2004 ve 2021 yıllarında yapılan düzenlemelerle evcil hayvanların "mal" statüsünden "can" statüsüne taşındığını ve bu dönüşümün önemli bir adım olduğunu belirtti. 2021'deki düzenlemenin, hayvanlara yapılan işkencelerin gündemde olması nedeniyle gerçekleştirildiğini dile getirdi.


Kısırlaştırma ve rehabilitasyon

Yumaklı, "yakala, kısırlaştır, sal" modelinin uygulanabilirliğinin istenilen düzeyde olmadığını ve bu nedenle popülasyon kontrol altına alınamadığını ifade etti. Bakan Yumaklı, "Artık herkes kabul ediyor ki bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayat olumsuz etkileniyor." dedi.


Çalişmalar ve iş birlikleri

Bu sorunu çözmek için Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Adalet, Sağlık, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile çalışma başlattıklarını belirten Yumaklı, AK Parti grubunun teknik çalışmaları ve toplumun diğer kesimlerini dinleyerek yasal düzenlemeyi Meclis'e getirdiğini söyledi.


Sahipsizlik sorunu

Yumaklı, sorunun temelinde hayvanların sahipsiz olmasının yattığını belirterek, "Sahipsizlik sorumsuzluğu getirmektedir. Temel bakış açımız toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme." dedi. Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu tahmin ettiklerini ekledi.


Uyutma tartışmaları

Kamuoyunda tartışılan "uyutma" konusuna da değinen Yumaklı, "Bu yasanın 'katliam yasası' olarak adlandırılması anlam veremediğimiz bir husus. Amacımız, sokakta başıboş, kontrolsüz ve hastalık yayma riski olan hayvanları toplayarak, sahiplendirme, rehabilitasyon ve kısırlaştırma yoluyla popülasyonu kontrol altına almak." dedi. Yumaklı, tüm bu işlemler yapıldıktan sonra bakımevlerinde hayvanların bakımının devam edeceğini vurguladı ve "Hepsini alıp öldürecekler." gibi bir düşüncenin hiçbir zaman olmadığını söyledi.


Ötanazi maddesini tek tek okudu

Kanunun en çok tartışılan bölümü olan “ötanazi” konusunda ise Bakan Yumaklı, “kanunu tane tane okumak istediğini” vurgulayarak maddeyi şu şekilde okudu:

“Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda veteriner hekim gözetiminde yapılır. Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa