2004’te batan M/V Ulla Gemisi tekrar keşfedildi
İskenderun Körfezi, 2004 yılında batan ve yüküyle birlikte deniz dibine gömülen M/V Ulla Gemisi'nin görüntüleri, su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timlerince yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Ekip, bu tarihi batığı Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde belgelemek üzere bölgeye açıldı.
Toksik atık taşıyan gemiden geriye kalanlar
M/V Ulla Gemisi, 6 Eylül 2004'te içerisinde 2,200 ton toksik atık bulundurarak batmıştı. Ekip, bu geminin Sen Vincent bandıralı olduğunu ve olay yerine ulaşarak, kaybolan geminin izlerini sürdü.
Derinlere yolculuk
Ceylan ve ekip, gerekli güvenlik önlemlerini alarak yaklaşık 40 metre derinlikte dalış yaparak geminin enkazını görüntüledi. 20 yıl önce batan geminin su altındaki son durumunu ilk kez bu kadar detaylı bir şekilde kayda aldılar.
Zengin ekosistem ve nesli tehlike altında türler
Dalış sırasında, gemi batığının çevresinde oluşan zengin ekosistem detaylı bir şekilde incelendi. Ceylan'ın çektiği görüntülerde, batık geminin etrafında barınan çok sayıda deniz canlısı ve nesli tehlike altındaki türler kayda geçirildi.
Su altı fotoğrafçısının gözünden batık
Tahsin Ceylan, dalışın ardından yaptığı açıklamada, batık gemi üzerinde oluşan doğal resifin ve çevresindeki biyoçeşitliliğin kendisini derinden etkilediğini belirtti. Tahsin Ceylan, "Batık çok zengin. Beni, bu kadar zenginliğe sahip bir batık görüntüsü çok çok etkiledi. Çok güzel görüntüler kaydettik." diyerek deneyimini paylaştı.
Dalış noktası olarak gemi enkazı
Ceylan, geminin bulunduğu alanın artık harika bir dalış destinasyonu haline geldiğini ifade etti. Ayrıca, alanın koruma altına alındığını ve bu sayede bölgenin doğal güzelliğinin korunduğunu vurguladı. Bu koruma, geminin çevresinin zengin bir su altı yaşamı barındırmasına olanak tanıyor ve dalış için ideal koşullar sunuyor.